Pleksi levha camla arasında farklar bulunan ancak tıpkı cam gibi şeffaf ve renksiz bir malzemedir Bu malzemeye ısı ile şekil vermek mümkündür. Standart ebatlarda kesimi yapılmış ya da yapılacak olan pleksi levhalar elde etmek mümkün olduğu gibi standart olmayan, özel, hatta milimetrik ölçülerde sipariş üzerine üretilen pleksi levhaların da elde edilmesi mümkündür.
Müşteri talepleri üzerine seçilen pleksi levhaların genellikle lazer yöntemi kullanılarak kesiminin yapılması ile özel ölçülerde malzemeler elde edilir. Pleksi levha cama benzer olsa da yapısının hafifliği, ışık geçirgenliği, dayanıklılığı ve daha az ısı geçirgenliği gibi açılardan cam maddesinden ayrılmaktadır.
Pleksi Levha Bilimsel Özellikleri
Pleksi levha, saydam ve yarı saydam olabilir. Kolay işlenebilen, kesilebilen delinebilen, hafif bir plastik yapısı vardır. Piyasada genellikle 1,5-2 5mm kalınlığında düz levhalar halinde bulunur. 90 °C sıcaklıkta ya da 90 °C – 115 °C de etüvde ısıtılarak yumuşatılır. Böylece kalıplanarak istenilen biçim verilebilir. Camdan daha dayanıklı ve hafiftir.
Tek dezavantajı termodinamik bir yapıda olduğundan yanmaya karşı dayanıklılığı daha azdır. Pleksiglas, istenen her şekle rahatlıkla uygulanma imkânı verir. Pleksiglasların en büyük özelliği döküm levha olmasıdır. Pleksiglas kullanıcılarını imalat aşamasında zor durumda bırakmaz. Pleksiglas ekstruder levhalar gibi kesimde, şişirmede ve şekillendirmede problem çıkarmaz. Genleşme katsayısı, yoğunluk, yumuşama noktası, sertlik gibi teknik özellikleri standartlara uygun ve polimer sayısı yüksektir.
Pleksi Levha Genel Özellikleri
1- Dayanıklılık: Pleksi levha cama kıyasla daha dayanıklı bir maddedir. Darbelere karşı dayanıklılık bakımından pleksi levhanın camdan altı kat daha dayanıklı olduğunu söylemek mümkündür. Bu özelliğinden yola çıkarak pleksi levha camdan daha sağlamdır çıkarımı genel açıdan yapılabilir. Bu nedenle uygun pek çok alanda cam yerine pleksi levhalar tercih edilmektedir.
2- Yaralanma Durumları: Pleksi levha kırıldığında ortaya keskin kenarlı zarar verici parçalar çıkmaz. Bu nedenle cam kırıklarında olduğu gibi kesilme, yaralanma gibi durumlara da sebebiyet vermez. Bu nedenle kırılması olası durum ve yerlerde pleksi levhanın kullanımı yaşanacak herhangi bir olumsuzlukta olası kazaları engelleyebilir.
3- Daha Az Isı İletkenliği: Cama kıyasla pleksi levha ısıyı ortalama %20 oranında daha az iletir. Bu kıyaslama her ikisi de aynı kalınlıkta olan cam ve pleksi levhanın karşılaştırıldığı durumlarda geçerlidir. Kalınlık farkı, ısı iletkenliğinde de doğal bir değişikliğe yol açacaktır.
4- Şekillendirme: Pleksi levha işlenmesi ve belirli formlar verilmesi kolay olan bir malzeme çeşididir. Kalınlığına ve türüne bağlı olarak değişebilecek bir ısı seviyesinde, ortalama olarak 150 derecede şekil vermeye uygun hale gelir. Şekillendirme sonucu pleksi levha soğuduğunda eski haline dönmez, verilen şekli korur. Bu açıdan pleksi levha özel tasarımların yapılmak istendiği alanda hem kolay şekil verilebilirliği hem de renklendirilmeye uygun şeffaf yapısı ile tercih edilmektedir.
5- Yanıcılık: Pleksi levhanın yanıcı olduğu unutulmamalıdır. Pleksi levha ısıya sonsuz toleransı olan bir materyal değildir, bu nedenle bazı ortamlarda kullanılmaması ya da kullanımında dikkatli olunması gerekebilir. Ayrıca pleksi levhalar alevle de tutuşabilir.
6- Görünüm: Pleksi levhaların görünümü parlak ve canlıdır. Bu özelliği sebebiyle de pek çok alanda özel olarak pleksi levhalar kullanılmaktadır.
7- İklim Şartlarına Dayanıklılık: Pleksi levhalar pek çok iklim koşuluna karşı dayanıklı malzemelerdir. Bu özelliği ile pleksi levhaların hem iç hem dış mekanlarda her mevsim ve hemen her koşulda kullanımı mümkün olmaktadır.
Pleksi Levha Nerede Kullanılır?
Pleksi levha sahip olduğu avantajlı özellikleriyle kendine hem günlük hayatın içinde hem de daha genel bağlamda pek çok alanda uygulama sahası bulmuştur. Kolayca şekil alabiliyor oluşu ve parlak, canlı görünümü ile pleksi levhalar iç mimari işlemlerinde ve bu hem bu bağlamda hem de hemen her alanda dekorasyon işlemlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca merdivenlerin tırabzanlarında, masa ayaklarında, hem ev tipi hem de büro tipi pek çok mobilyada pleksi levha kullanımına örnekler görmek mümkündür.
Aydınlatma elemanlarında da pleksi levhalar kullanılabilir. Ev ortamında da pleksi levhaın pek çok kullanım alanı vardır. Örneğin banyo ya da mutfakta bulunan aksesuarlarda, yatak başlıklarında pleksi levha kullanılabilir. Özel dekorasyon tasarımları gibi alanlarda kullanılmasıyla beraber pleksi levhalar hediyelik pek çok eşyada da kullanılmaktadır. Pleksi levhanın kullanıldığı endüstriyel alanlar da olduğunu söylemek mümkündür.
Pleksi Levhanın Fiziksel ve Mekanik Özellikleri
Pleksi levha döküm metodu ile üretilir. Bu da ortaya yüksek moleküler ağırlığa sahip yapılar çıkarır. Bu nedenden dolayı da pleksi levhalar hem fiziksel hem mekanik açıdan pek çok iyi özelliğe sahiptir.
1- Pleksi levhaların özgül ağırlığı düşüktür.
2- Pleksi levhalar parlak ve canlı görünümü olan sert yüzeylere sahiptir.
3- Pleksi levhalar sağlam malzemelerdir ve kırılma gibi olumsuz durumlara, darbelere karşı dayanıklıdır.
4- Pleksi levhaların uygun ısı koşullarında şekillenmesi mümkündür. Zor işlemler gerektirmeden ya da yoğun araç kullanımı olmadan pleksi levhalar şekillendirilebilir ve istenilen forma getirilerek kullanılabilir.
5- Pleksi levhanın dayanıklı olduğu bir diğer koşul ise kimyasallardır. İnorganik kimyasal maddelere karşı pleksi levha dayanıklı bir yapıya sahiptir.
6- Pleksi levhanın ultraviyole ışınlarına karşı da dayanıklılığı vardır. Bu özelliği sayesinde de pek çok alanda çeşitli talepleri olan müşteriler tarafından tercih edilmektedir.
7- Pleksi levhalar ışığı yüksek derecede geçirme özelliğine sahip olduğundan dolayı da farklı alanlarda kullanılmaktadır. Pleksi levhanın bu özelliği sayesinde istenilen durum ve sahalarda güneş ışığından her açıdan faydalanmak mümkün olmaktadır.
8- Pleksi levhaların ısı iletkenliği daha azdır.
9- Pleksi levha yanıcı olabilen bir malzemedir. Bu nedenle bazı alanlar tercih edilmeyebilir. Hangi alanda kullanılırsa kullanılsın pleksi levhanın bu özelliği unutulmamalı ve kullanımda dikkatli olunmalıdır.
- • Işık geçirgenliği yüksek ve darbelere karşı dayanıklıdır. Pleksiglas’ın ışık geçirgenliği cama oranla %92’dir. Darbelere karşı dayanıklılığı ise camda 6 kat daha fazladır. Keskin kenarlı değildir. Yaralanmalara sebep olmaz. Isı geçirgenliği camdan %20 daha azdır.
- Pleksiglas bakır sertliğindedir.
- Pleksiglas ısıya dayanıklıdır. Döküm Pleksiglas kalınlıklarına göre 75 °C’den itibaren yumuşar ve şekil vermeye hazır hale gelir.
- Pleksiglas iklim şartlarına karşı dirençlidir. Opak, şeffaf ve floresan renklerde üretilir ve plastiklere oranla iklim şartlarına daha dirençlidir. Solmaz, kırılmaz. İç ve dış mekanlarda rahatlıkla kullanılır.
100×200 cm, 200×300 cm ölçüleri bulunmaktadır. Diğer ölçü seçenekleri için iletişime geçin.
İsteğinize göre özel ölçü kesimi yapılır.
Beyaz, şeffaf ve siyah renk seçenekleri vardır. Diğer seçenekler için bilgi alınız.
- Dekorasyon ve iç mimarlıkta
- Ev ve büro mobilyaları
- Banyo ve mutfak aksesuarları
- Aydınlatma ürünleri
- Masa ve sehpa ayakları
- Antika eşyalar, hediyelik eşya
- Hediyelik eşya
Pleksi levhalar, havale/eft ile verilen siparişlerde pleksimalzeme.com üzerinden indirimli fiyatlarla satışa sunulmuştur.