Yiyecek ve içecek endüstrisinde, tedarik zinciri boyunca ürünleri korumak için plastikler ve diğer ambalaj malzemeleri kullanılıyor. Kullanımları, ürünlerin tüketicilere güvenli ve en uygun durumda ulaşmasını sağlar. Plastik ambalajlar gıda israfının önlenmesinde de büyük rol oynuyor ve böylece tedarik zincirinin sürdürülebilirliğine hayati bir katkı sağlıyor.
Plastikler ayrıca süpermarketler, mağazalar, restoranlar, kafeler ve barlardaki yiyecek ve içecek teşhir uygulamalarında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar arasında yemek dolabı, yiyecek tezgâhı, şekerleme standları bulunur.
Et, balık ve kümes hayvanlarının işlenmesinde kullanılan tesis ve makinelerde “teknik plastikleri” içeren birçok uygulama da bulunmaktadır. Bu plastikler, süt ürünleri, unlu mamuller ve şekerleme üretiminde üretimi hızlandırmak ve güvenliği artırmak için kullanılıyor. Plastikler dişliler, yatak burçları ve diğer makine bileşenleri gibi şeylerin yapımında kullanılır. Bu teknik plastiklerden bazıları, özellikle doldurma, karıştırma ve porsiyonlama sistemlerinde gıda maddeleriyle doğrudan temas edeceğinden bunların kullanımı konusunda katı kurallara uyulması gerekmektedir.
Tek Kullanımlık Plastiklerle İlgili Çevresel Kaygılar
Çevreciler, tüketiciler ve hükümetlerin bazı plastik türlerine, özellikle de tek kullanımlık ve geri dönüşümü zor plastiklere ilişkin önemli endişeleri var. Bunlar tüm yiyecek ve içecek endüstrisi için önemli bir zorluk teşkil ediyor.
Toplum, çevreyi korumak için daha fazla çaba gösterilmesini talep ederken, gıda endüstrisi de ürünleri paketlemek için kağıt ve kartonu giderek daha fazla kullanarak ve ambalaj hacmini azaltarak buna yanıt veriyor. Müşteriler ayrıca ambalajları yeniden kullanmaya teşvik ediliyor ve gıda endüstrisi bunu yapmalarını giderek daha kolay hale getiriyor. Ayrıca gıda ambalajlarında geri dönüştürülmüş plastiklerin çok daha fazla kullanılması yönünde bir eğilim var.
Tüketiciler Daha Taze, Daha Sağlıklı Gıda İstiyor
Günümüzde tüketiciler sağlıklı beslenmeye her zamankinden çok daha fazla odaklanıyorlar. Taze yiyecek istiyorlar ve bunun çekici bir şekilde sergilenmesinin yanı sıra sürdürülebilir bir şekilde paketlenmesini de bekliyorlar. Gıda perakendecileri için bu yalnızca taze ve sağlıklı gıda çeşitlerini genişletmek anlamına gelmiyor, aynı zamanda ürünlerini daha çevre dostu bir şekilde sergilemelerini de gerektiriyor. Pleksi, gıda teşhir ünitelerinin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Buradaki iyi haber şu ki pleksi geri dönüştürülebilir.
Çevre Dostu Malzemeler
Artık yeni, çevre dostu, sürdürülebilir malzemeler bulmak için yapılan önemli yatırımlarla birlikte ahşap ve selülozdan ve kahverengi deniz yosunu, şeker kamışı ve güneşte kurutulmuş areca palmiyesi yaprakları gibi bitki bazlı malzemelerden yapılmış gıda ambalajlarının daha fazla olduğunu göreceğiz.
Yiyecek-içecek teşhirlerine gelince burada da ilerlemeler var. Süpermarketlerde ve sektörde yaygın olarak kullanılan gıda vitrinleri ve ekranları, tezgah üstü koruma panelleri ve şekerleme standları gibi ürünlerin tamamı geri dönüştürülmüş plastik kullanılarak üretilebiliyor.
Yiyecek ve içecek endüstrisindeki katılımcıların, bu tür ürünleri sipariş ederken geri dönüştürülmüş plastik kullanıldığını belirtme yönünde giderek daha fazla çaba göstermelerini bekliyoruz.